• Juhos Katica

Kamin Mohammadi: Bella Figura

Hogyan éljünk, szeressünk, együnk olasz módra„A bella figura lényege, hogy az élet minden területét tegyük olyan széppé, amilyen széppé csak lehet – éljünk akár Rómában, Londonban, New Yorkban vagy Vancouverben, Ez az egyszerre romantikus és gyakorlatias elképzelés mindent áthat, az étkezési szokásainktól kezdve az érzékiségen és a szexualitáson át a reggeli ébredésig…”

A gyakorlott olvasó és könyvvásárló határozott magabiztosságával kaptam le e kis, sárga színű, puha fedeles könyvecskét kedvenc könyvesboltom polcáról. Így utólag már csodálkozom, hogy át sem futott az agyamon, egy esetleges tucatolvasmánynak a lehetősége, de kellett valami, amiben reménykedhettem, szükségem volt valami kapaszkodóra… kellett a friss levegő a hétköznapjaim nyomasztó egyhangúságában. Ez a könyv, ez a történet pedig valóban felüdülés volt számomra a kopár monotonitásban. Egész életemben csak utazni vágytam, azonban életemnek e jelenlegi szakaszában másnak van itt az ideje, s ezt gyakran nehezemre esik elfogadni. És mire jó a könyv, az olvasás? Többek közt arra is, hogy a karosszékemben ülve juthatok el olyan helyekre, ahová jelen pillanatban fizikailag lehetetlen. Kamin Mohammadi Bella Figurája egy zamatos, illatos, fűszeres, rendkívül könnyed és olvasmányos, igazi multikulturális regény, amely a dimbes-dombos Toszkánába repített. Multikulturális, mert egy iráni származású, Londonban felnőtt újságírónő tollából származik, akinek a mediterrán életstílus perzsa gyermekkorának illatait, ízeit, elmékeit hozta vissza. Kamin a londoni lélekvesztő mókuskerékből Firenzébe menekül, ahol aztán a bella figura életérzésben megmártózva vezet végig minket a város piacain, éttermein, utcácskáin, sikátorain. Maga a történet egy kerek esztendőt ölel fel: tizenkét fejezet, tizenkét hónap, és mindegyikhez egy ars poetica, a szezon gyümölcse, a város illata, egy olasz pillanat, és egy olasz szó kapcsolódik. És minden fejezethez egy-egy recept tartozik, melyektől máris megindult számban a nyálelválasztás, és azonnal kedvem támadt könnyedén összedobni egy pasta con pomodorót, esetleg egy illatos pasta con agilo, olio e peperoncinót… akár az éjszaka közepén is. ☺

Bevallom, ritkán fordul elő velem, hogy egy könyvet többször is kedvem támad elolvasni. Gyerekkoromban A két Lotti volt az, amibe néhány havonta újra meg újra belemélyedtem, jelenleg pedig a Bella Figura. Mert annyira könnyed, annyira életigenlő, annyira bájos, annyira elragadó… annyira visszaadja a boldogságba vetett hitemet. Dióhéjban: „Tudod, nekünk, olaszoknak, fontos a szépség, imádjuk. A bella figura arról szól, hogy olyan szép legyél, amilyen szép csak lenni tudsz, minden pillanatodban, minden értelemben.

61 views

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

  • Pinterest

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com