• Juhos Katica

Kiss Judit Ágnes – Bűbájoskönyv

"Évezredeken át a boszorkányok őrizték mindazt, amilyen egy nő valójában. Amilyennek lennie kéne. Amilyen volt valaha, amikor a nagy istennők lányai voltunk. A boszorkányok őrizték a tudást, ami megmaradt abból az időből, amikor még senki nem hitte, hogy a nőt a férfi oldalcsontjából teremtették. (...) Amikor még nem hitte senki, hogy a nő helye a konyhában van."


Hiszek benne, hogy mindig minden okkal történik, és épp a maga idejében. Akkortájt, amikor Kiss Judit Ágnes Bűbájoskönyvét elém sodorta az Univerzum, épp anyai családom legendáriumai után kutattam, melyek egy sor ezidáig is megválaszolatlan kérdést gördítettek utamba. Már zsongott a fejem, és napok óta álmatlanság gyötört, amikor is hová máshová térhettünk volna be egy kissé kikapcsolódni az én drága kisfiammal, mint hőn szeretett könyvesboltunkba. Miközben ő célirányosan a gyermekkönyvek felé vette az irányt, én a sorok között kószáltam. Egyszerre csak egy gyönyörű fekete könyvecskét pillantottam meg. Hanyagul egy sor szakácskönyv tetején felejtve várt rám. Megbabonázva nyúltam felé. Az idő, a hangok körülöttem megszűntek létezni. Hosszú másodpercek estek ki. Egyszer csak a kisfiam hangja rántott vissza a valóságba: “Anyuci, ne beszélj már magadban!

Otthon aztán alig vártam, hogy végre belevethessem magam az olvasásba.

A könyv segítségével visszarepülhettem kissé az időben, amikor még mamikám és édesanya éltek, és amikor még mind a nyolc nagynéném köztünk volt, és újra felsejlettek bennem azok a mondókák, azok az örökérvényű, finom női bölcsességek, azok a babonák és tanítások, melyeket tőlük kaptam útravalóként az élethez. Gyermekkorom sok-sok emléke elevenedett fel a történetek hatására, és bizony olykor könnyekkel áztattam a lapokat.

A könyv a bűbájosokról szól, akiket mindenki csak boszorkányoknak nevez. Az ő szokásaikba, életükbe, történeteikbe, küzdelmeikbe avatja be olvasóit a szerző. Hogy mennyire fontos az ősök és a hagyományok tisztelete, illetve mindezek mellett a saját utunk megtalálása.

Úgy gondolom, ez a fajta ősi tudás, valamint a természettel összhangban létezés igencsak eltűnőben van a mai kor emberéből. Pedig nagyobb szükség volna visszatalálni ezekhez, mint valaha.

Imádtam a könyv minden egyes gondolatát! Tetszik az olvasmányossága, a hangvétele, az üzenete... hogy valójában minden nő boszorkány a maga nemében. Hiszen a bűbájosságot nem is igazán a képességek adják, sokkal inkább egyfajta életszemlélet és magasabb szintű tudatosság.

Ami pedig különösen megragadott, hiszen gyermekkorom legfőbb tanítását vélem felfedezni ebben a néhány sorban: “Ha boszorkány vagy, tisztelj mindent , ami él: embert, állatot, növényt. Minden embert, állatot és növényt a Nagy Anya szült, akárcsak téged. Legfeljebb elfelejtette, honnan származik.

35 views

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

  • Pinterest

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com