• Bogi

Stephen King – A Kívülálló

Már a 2019-es őszi friss megjelenéseket böngészve felkeltette érdeklődésemet Stephen King A Kívülálló című regénye, amely a Mr. Mercedes folytatásaként is értelmezhető. A kívülálló teljes egészében megállja a helyét önálló könyvként is, de arra szeretném felhívni a figyelmet, amennyiben valaki a távoli vagy közeli jövőben el szeretné olvasni a Mr. Mercedést, akkor mindenképpen azzal kezdje, mert lelövi a könyvvégi csavart a folytatás.

Az érdeklődésemet nem csak a könyv leírása fogta meg, hanem az, hogy az HBO Go 2020 év elejére tűzte műsorára, A kívülálló minisorozatot, melynek alapjául nem meglepő módon Stephen King azonos című regénye szolgált. (Csak kíváncsiságból megnéztem Stephen King könyveiből mennyit adaptálhattak filmes formában. Az IMDB szerint 311 filmnél van íróként feltüntetve. Erre mondják, hogy termékeny... )

A történet egy brutális gyermekgyilkossággal kezdődik, melynek elkövetőjének azonosítása pofon egyszerűnek ígérkezik. Bár senki nem gondolná a helyi irodalom tanárról és baseballedzőről, hogy képes lenne egy gyermek meggyilkolására, de a szemtanúk, illetve a tárgyi bizonyítékok is egyaránt Terry Maitlandre mutatnak. Így meg is történik a letartóztatás, meglehetősen színpadias körülmények között, egy baseball meccs kellős közepén, a fél város szeme láttára. Azonban rövid időn belül bebizonyosodik, hogy az ügy nem olyan egyszerű, mint első ránézésre tűnt. Szemtanúk, DNS minta, illetve videófelvétel is igazolni tudja, hogy Terry Maitland a gyilkosság időpontjában még csak a városban sem volt, nemhogy a meggyilkolt fiú közelében. De vajon, hogy lehetséges, hogy egy ember egyszerre két helyen legyen? Erre a kérdésre keresi főszereplőnk, Anderson nyomozó is a választ, de a nyomozás gyors fordulatot vesz és ezzel az író félig-meddig le is zárja a krimi szálat. A továbbiakban egy jóval misztikusabb szál bontakozik ki, ahol a nyomozás néha a földtől teljesen elrugaszkodik. Azt gondolom, aki King könyvet vesz a kezébe, az készüljön fel, hogy nem lesz teljesen megmagyarázható a történet anélkül, hogy valamilyen misztikus lény, köd, tárgy ne kapjon szerepet (persze vannak kivételek). Ha nyitott vagy az ilyesmire, szerintem nem érhet csalódás sem a könyv, sem a sorozat tekintetében.


A könyvről, illetve a filmről egyaránt elmondható, hogy létrehozza azt a borzongató atmoszférát, amelyet egy jó thrillertől elvár az ember. Bár néhány történetszál zsákutcába visz, ennek ellenére az események pergő ütemben zajlanak. A karakterek jól kidolgozottak és kedvelhetőek. Nem fogsz unatkozni a könyv olvasása során. Nem mondanám, hogy a kedvenc Stephen King kötetem lett A Kívülálló, de nem bántam meg, hogy a kezembe vettem. Ha érdekel a történet, de egy +500 oldalas könyvet azért vaskosnak tartasz, akkor ajánlom a sorozatot, mert egy kifejezetten jól sikerült adaptációnak tartom, de azért tudjuk... a könyv majdnem mindig jobb.26 views

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!

  • Pinterest

© 2023 by Salt & Pepper. Proudly created with Wix.com